Kolik
Datum: 2010-09-17 Tid: 20:54:32

Vad händer när en häst får kolik ?


Kolik kommer från grekiskans koliké vilket betyder tarmsmärta. Det vi kallar kolik är alltså olika varianter av magsmärta.
Symtomen på kolik varierar mycket. En del hästar visar bara aptitlöshet, kan stå och flema och skrapa med framfötterna medan andra kan uppvisa kraftig smärta genom att rulla våldsamt, flåsa och svettas.
En del hästar ligger ner lite mer än vanligt och kan titta sig mot flankerna. De har ibland ingen avföring och ibland diarré. De kan även ställa sig så att det ser ut som om de försöker kissa.

Hästar som har ont får ofta en ökad andnings- och hjärtfrekvens. Man kan säga att ju högre puls desto mer ont har hästen.

Att en häst visar koliksymtom beror ofta på en tarmstörning som gör att tarmmotoriken minskar. I samband med detta minskar även upptaget av näring och vatten och tarmarna kan bli stillastående. När passagen av maginnehåll minskar kan tryck uppstå, hästen får kramp och uppvisar kolik.

Orsaker till kolik kan vara många och ofta vet man aldrig säkert vad som utlöste anfallet.
Eftersom kolik kan vara allt från gaser till tarmomvridningar rekommenderar vi att man alltid ringer veterinär. Gaskolik kan gå över av sig själv med hjälp av lite motion men om det inte är gaskolik kan man, genom att inte ringa veterinär direkt, utsätta sin häst för onödigt lidande. Många gånger förändras symtomen snabbt under kort tid.

Innan Du ringer veterinär är det bra om Du kan ta följande status vilket hjälper Din veterinär att bedöma fallet.

Kroppstemperatur:
En kraftigt förhöjd kroppstemperatur med samtidiga koliksymtom kan vara en bukhinneinflammation.

Puls ( hjärtfrekvens ):
Normal puls är 28-40 slag per minut. Har Du inte stetoskop kan Du lättast ta pulsen på insidan en ganaschen.

Slemhinnans färg:
En frisk häst har normalt ljusrosa slemhinnor. Hästar med allvarlig kolik kan ha mörkröda slemhinnor. Kapillär återfyllnadstid är hur lång tid det tar för slemhinnan att återfå sin ursprungsfärg efter att Du tryckt på den. Ju längre tid desto sämre cirkulation. Normalt är < 2,5 sek.
Slemhinnorna kontrolleras lättast i munnen

Tarmljud:
Lyssna på hästens mage, på båda sidorna, ungefär vid flanken. Tarmljuden låter normalt som ett slags kurrande ljud. En tyst mage talar för sämre motorik.

Avföring:
Har hästen haft avföring ? Hur mycket och hur såg den ut ?

Det är även bra om Du kan ha en utförlig sjukdomshistoria tillhands och berätta om det är första gången hästen har kolik, när symtomen började och hur kraftig smärtan verkar vara. Det är även bra att veta när hästen senast blev avmaskad och vilket preparat som användes.

Vad gör veterinären ?


Normalt brukar veterinären börja med att mäta kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och
tarmljud.

Veterinären undersöker även hästens tarmar via ändtarmen, rektaliserar hästen, vilket kan ge
veterinären uppfattning om där finns spända tarmar, om det finns förstoppad tarm mm.

Veterinären undersöker ofta även hästen med hjälp av en s.k. nässvalgssond. Då stoppas en sond ner i hästens mage genom näsan för att se om hästen har maginnehåll kvar vilket kan tyda på att tarmmotoriken är störd.

Genom att ta ett bukpunktat kan veterinären se hur bukvätskan ser ut. En analys av bukvätskan kan ge veterinären svar på om hästen har en
bukhinneinflammation eller om tarmarna är påverkade på annat sätt.
Andra undersökningsmetoder som kan komma att ske är röntgen eller ultraljud av buken.

Är det en hingst undersöker man även testiklarna och pungsäcken.

Undersökningarna hjälper veterinären att ställa diagnos och sätta in en lämplig behandling.

Hur behandlar veterinären ?

Generellt kan man säga att behandlingen av kolik går ut på att  lindra smärtan, förhindra uttorkning och få igång tarmmotoriken igen.

Smärtan lindras med kramplösande eller smärtlindrande medicin. Om hästen är uttorkad eller för att förhindra att hästen blir uttorkad får den dropp för att återställa balansen.
Dropp ges till häst genom permanentkanyl  i halsen. En häst kräver många liter dropp varför dessa hästar ofta står under intensivvård dygnet runt.
Förstoppningar kan man försöka lösa genom att ge hästen paraffinolja via nässvalgssond och genom att ge hästen dropp som stimulerar tarmmotoriken.

I fall där man kan misstänka tarmlägesförändringar krävs kirurgiskt ingrepp. Det är ofta viktigt att upptäcka dessa fall tidigt då de snabbt försämras utan operation. Hästar med mycket kraftiga koliksymtom, som inte går att lösa med kramp- eller smärtlindrande mediciner, bör av djurskyddsskäl opereras eller avlivas.

Vi opererar ungefär 100 hästar med koliksymtom varje år. Av dessa blir den största delen helt återställda. Naturligtvis beror det på graden av skador i hästens tarmar. Prognosen för tillfrisknande är bäst om veterinären endast behöver lägesrätta och tömma tarm på gas. Behöver veterinären ta bort del av tarm kan prognosen vara sämre.

 

Kan man förebygga kolik ?


De flesta hästar får kolik av det de äter. Du kan därför förebygga kolik genom att se till att Din häst alltid får foder av bra kvalitet.

Ge aldrig Din häst mögelangripet eller dammigt foder då det kan orsaka störningar i hästens normala tarmflora. Försök att ge Din häst foder på regelbundna tider och gärna mindre mängder fördelat på fler tillfällen.
Var försiktig vid foderbyten och vänj successivt in nytt fodermedel.

Avmaska enligt rekommendationer och se regelbundet över hästens tänder.

Glöm inte bort att friskt vatten är mycket viktigt. En häst ska ha tillgång till friskt vatten i riklig mängd. En fullstor häst dricker ungefär 30 liter per dag.
En del vattenkoppar som finns på marknaden ger inte tillräcklig mängd vatten per minut. Det kan bero på vattentrycket i Ditt stall eller på vattenkoppens ventil. Du kan själv mäta hur mycket vatten Din vattenkopp ger genom att ställa en stor hink under vattenkoppen. Tryck in trycket i en minut och mät sedan hur mycket vatten Du fick i hinken. Vi rekommenderar 10-20 liter / minut för hästar.

 

Fakta från: regionhästsjukhuset strömsholm

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/hemsida:

Kommentar:

Trackback