Bloggen kommer i kläm ...
Datum: 2010-09-30 Tid: 19:55:08
Skola, stallet, läxor, liiite dator/tv, sova. Vardagen rullar på och det känns verkligen som om bloggen kommer i kläm. Jag försöker updatera så ofta jag vill & kan.

Merlin är på benen igen (: Vi har skrittat halva denna vecka och nu är vi igång med lätta pass med trav + galopp. Sadel är suverän! :D Har även börjat hjälpa Jenny med en av hennes andra hästar, Jacky. Hon har varit halt under en lång tid pga. att hovslagaren slog två (!!) spikar fel! Det började till och med blöda!? Hon var rejält blockhalt, men nu har hon kryat på sig och ska sättas igång :) Detta gör att det tar ännu mer tid i stallet + att hästarna har börjat gå inne på natten vilket betyder att jag måste mocka med.

Bloggen får tyvärr lida lite, finns inte så mkt jag kan göra. Men så sagt så ska jag försöka updatera lite då och då :)

Bjuder på en bild på söt Jacky :)



Älskade lilla ponny <3
Datum: 2010-09-26 Tid: 19:36:53
Var först en sväng på Hööks. Skulle köpa ett par ridstrumpor som de hade rea på, men sist jag var där fanns de inte i min storlek och de skulle komma in nya storlekar till helgen. Men tror ni de hade fått in nya storlekar? Neh :S Men jag testade lite läderchaps eftersom jag tänkt köpa det och även ett par stövlar ... Shit, im in love! Första läderstövlarna som passade på mig ;D

<333333

Efter det åkte jag till stallet. Mockade och fixade hö och sedan red jag lillplutten. Sjukt underbart ! :D Han bara njöt. Strosade på med huvudet sänkt och öronen spetsade och så frustade han typ hela tiden?! :D Riktigt härligt att ge sig ut i skogen igen, även fast det bara var i skritt! <3
Och hans nya sadel är grymt skön :D




Merlin börjar repa sig! :)
Datum: 2010-09-25 Tid: 20:18:48
Har varit dålig uppdatering från båda oss, men Essy är väl den som haft mest anledning till det :P Jag har känt att det är så jäkla trist att skriva när det inte finns något roligt att berätta, Merlin har ju som ni vet haft ont i ryggen så har tömkört nästan alla dagar. Och hur kul är det att skriva om? :P

I torsdags så orkade jag inte tömköra, så tog på honom repgrimman och släppte honom lös i paddocken och jäklar vad kul han tyckte det var att rejsa runt där x'D så sjukt söt <3 Jobbade först lite med honom, arbete löst på volt och att han skulle följa mig. Sen så busade vi mest. Han var så himmla rolig, jag typ garva hela passet! Haha, han typ rejsa hela lång sidan, sen ställde han sig i ett hörn och tog lite gräs samtidigt som han låtsades att han inte såg mig när jag kom smygandes bakom honom och sedan när jag kom lite närmre så "satte" han sig på rumpan och vände runt och typ bocka och bralla iväg i världens galopp och så höll vi på en stund, så himmla sött! :D <3 Sen lite mer markarbete och sen sluta vi (:

Idag så var jag och tävlade ridskolehäst på Folkatorp. Gick jätte bra, 55 hundradels sekund från att vinna, men en hel blå rosett fick iaf följa med mig hem :D Bästa Tjalle <3

Och imorgon ska jag rida Merlin, första gången på ca. 2 veckor :D Han är bra nu och han har fått ny sadel, skönt måste jag säga :D



Hoppningen<3
Datum: 2010-09-25 Tid: 13:56:06




Sen en gammal härlig bild genom en vattenpöl i fullgalopp:D<3


internetfixat:D
Datum: 2010-09-24 Tid: 22:25:48

nu är internet fixat!:D fick hem ett nytt av telenor idag ,dom ringde igår och sa att jag skulle få ett nytt och att jag skulle skicka in mitt gamla så dom kunde se att det var fel på det! snacka om sega har varit utan i typ 2månader från och till!Störande

Blev ingen hoppning efter koliken för det spöregnade och var stora vattenpölar på ridbanan så blev lite skogsridning istället:P

Idag blev det hoppträning iallafall och lilla pretty och jag hoppade 110cm! jätte duktig och hon börjar verkligen få in tekniken mer och mer:P belv fotad också av amelia så bilder kommer upp imorgon;)

Nu blir det fredagsmys, ha en bra kväll allihoppa:D


Emma ska inte ha tråkigt ...
Datum: 2010-09-21 Tid: 20:46:34


Min dröm häst


Daugter of an angel
- Ängel



Och den här gjord jag på 2 timmar. La typ en halvtimme på bara tränset? XD


(Målad av mig i Gimp, kopiering förbjuden!)


Vilket ...
Datum: 2010-09-21 Tid: 18:30:32

Kan verkligen inte bestämma mig. Julia tkr det gröna, men jag själv tkr det blåa ...
Vilket tycker ni Merlin ska få?


Sigge ... älskade Sigge <3
Datum: 2010-09-19 Tid: 19:53:56
En ensam sliten grimma
den hänger i ett stall
den påminner om ett förtroende
och vänskap för varann
den påminner om en flicka
som älskade sin häst
hon var den enda
som kände honom bäst
nu när deras dagar för alltid är över
stallet står tomt, men grimman finns kvar
för att påminna om deras lyckliga dar


Jag glömmer aldrig dagen då du lekte med mig för första gången. När jag bestämde mig för att träna NH på gärdet (för första gången), tog longerlinan och repgrimman och bar mig av. Jag sprang med linan löst och du följde mig i full galopp, bockade och busade, men stannade ändå vid mig. Minns hur glad jag var, minns hur lycklig jag var. Vi hade lika roligt båda två, jag skrattade - var lycklig på riktigt.






blev ingen hoppning-.-
Datum: 2010-09-19 Tid: 14:24:53
blev ingen hoppning igår utan bara lite piaff och passage träning som jag hemskt gärna vill lära pretty!
blev ingen hoppning då det spöregnade hela förmiddagen så hela ridbanan var total geggig och vatten pölar över hälften:(synd!

Idag hade jag utsläpp av hästarna så fixade typ lite mockade å fixa mat idag bara blev ingen ridning idag (= ska på middag snart och jag har även röstat i valet idag(=

Blev även lite bilder från igår som jag kanske laddar upp här snart med;)

Veckan ...
Datum: 2010-09-18 Tid: 11:30:40
Nu är ju somsagt designen klar och då har jag äntligen tid att skriva ihop ett inlägg (: Har verkligen inte orkat skriva när jag kommit hem från stallet och sen drog jag och Essy igång det här "Byta-design-projektet" och då har all min lediga data tid gått åt till det.

Men nu är den klar och jag ska försöka skriva så ofta jag kan :D

Måndag

Var först hos Merlin. Bestämde mig för att ta några småskutt som lite träning inför Lördagen då jag skulle tävla. Och jag tror banne mig aldrig att han varit så lugn när jag hoppat! :O Han brukar alltid sätta av i världens spurt efter hindret, men idag, shit, han bara hoppad och sen sänkte han sig skit mkt och frustade, i samma lugna tempo som innan. Jag kunde till och med ta en bomserie i trav direkt efter utan att behöva lugna ner honom något.

Mamma agerade duktig *host* fotograf <3


Ingen skärpa, jag vet :(

Efter det drog jag till Folkatorp på hoppträning. Fick rida Dino :) Han är rätt kul att rida, fast han är sjukt stark.


Mamma fotade igen :)



Onsdag

Jag gick till Sigges grav - satte upp en dikt och hälsade lite på honom.



Sen när jag gick hem så gick jag förbi stallet. Sofia höll på att träna PW så jag tog lite kort på de :D



Torsdag

Fick reda på att Merre hade fått ont i ryggen - igen! Så jag tömkörde lite på banan. Detta betyder också att tävlingen blev inställd. It sucks! Kändes skit surt eftersom Segersjö blev avbokat också, men det viktigaste är ju att lillgrabben mår bra <3


Designen ...
Datum: 2010-09-18 Tid: 09:20:36

Är äntligen klar! :D

Vad tycker ni? Är den godkänd? ;)




Kolik
Datum: 2010-09-17 Tid: 20:54:32

Vad händer när en häst får kolik ?


Kolik kommer från grekiskans koliké vilket betyder tarmsmärta. Det vi kallar kolik är alltså olika varianter av magsmärta.
Symtomen på kolik varierar mycket. En del hästar visar bara aptitlöshet, kan stå och flema och skrapa med framfötterna medan andra kan uppvisa kraftig smärta genom att rulla våldsamt, flåsa och svettas.
En del hästar ligger ner lite mer än vanligt och kan titta sig mot flankerna. De har ibland ingen avföring och ibland diarré. De kan även ställa sig så att det ser ut som om de försöker kissa.

Hästar som har ont får ofta en ökad andnings- och hjärtfrekvens. Man kan säga att ju högre puls desto mer ont har hästen.

Att en häst visar koliksymtom beror ofta på en tarmstörning som gör att tarmmotoriken minskar. I samband med detta minskar även upptaget av näring och vatten och tarmarna kan bli stillastående. När passagen av maginnehåll minskar kan tryck uppstå, hästen får kramp och uppvisar kolik.

Orsaker till kolik kan vara många och ofta vet man aldrig säkert vad som utlöste anfallet.
Eftersom kolik kan vara allt från gaser till tarmomvridningar rekommenderar vi att man alltid ringer veterinär. Gaskolik kan gå över av sig själv med hjälp av lite motion men om det inte är gaskolik kan man, genom att inte ringa veterinär direkt, utsätta sin häst för onödigt lidande. Många gånger förändras symtomen snabbt under kort tid.

Innan Du ringer veterinär är det bra om Du kan ta följande status vilket hjälper Din veterinär att bedöma fallet.

Kroppstemperatur:
En kraftigt förhöjd kroppstemperatur med samtidiga koliksymtom kan vara en bukhinneinflammation.

Puls ( hjärtfrekvens ):
Normal puls är 28-40 slag per minut. Har Du inte stetoskop kan Du lättast ta pulsen på insidan en ganaschen.

Slemhinnans färg:
En frisk häst har normalt ljusrosa slemhinnor. Hästar med allvarlig kolik kan ha mörkröda slemhinnor. Kapillär återfyllnadstid är hur lång tid det tar för slemhinnan att återfå sin ursprungsfärg efter att Du tryckt på den. Ju längre tid desto sämre cirkulation. Normalt är < 2,5 sek.
Slemhinnorna kontrolleras lättast i munnen

Tarmljud:
Lyssna på hästens mage, på båda sidorna, ungefär vid flanken. Tarmljuden låter normalt som ett slags kurrande ljud. En tyst mage talar för sämre motorik.

Avföring:
Har hästen haft avföring ? Hur mycket och hur såg den ut ?

Det är även bra om Du kan ha en utförlig sjukdomshistoria tillhands och berätta om det är första gången hästen har kolik, när symtomen började och hur kraftig smärtan verkar vara. Det är även bra att veta när hästen senast blev avmaskad och vilket preparat som användes.

Vad gör veterinären ?


Normalt brukar veterinären börja med att mäta kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och
tarmljud.

Veterinären undersöker även hästens tarmar via ändtarmen, rektaliserar hästen, vilket kan ge
veterinären uppfattning om där finns spända tarmar, om det finns förstoppad tarm mm.

Veterinären undersöker ofta även hästen med hjälp av en s.k. nässvalgssond. Då stoppas en sond ner i hästens mage genom näsan för att se om hästen har maginnehåll kvar vilket kan tyda på att tarmmotoriken är störd.

Genom att ta ett bukpunktat kan veterinären se hur bukvätskan ser ut. En analys av bukvätskan kan ge veterinären svar på om hästen har en
bukhinneinflammation eller om tarmarna är påverkade på annat sätt.
Andra undersökningsmetoder som kan komma att ske är röntgen eller ultraljud av buken.

Är det en hingst undersöker man även testiklarna och pungsäcken.

Undersökningarna hjälper veterinären att ställa diagnos och sätta in en lämplig behandling.

Hur behandlar veterinären ?

Generellt kan man säga att behandlingen av kolik går ut på att  lindra smärtan, förhindra uttorkning och få igång tarmmotoriken igen.

Smärtan lindras med kramplösande eller smärtlindrande medicin. Om hästen är uttorkad eller för att förhindra att hästen blir uttorkad får den dropp för att återställa balansen.
Dropp ges till häst genom permanentkanyl  i halsen. En häst kräver många liter dropp varför dessa hästar ofta står under intensivvård dygnet runt.
Förstoppningar kan man försöka lösa genom att ge hästen paraffinolja via nässvalgssond och genom att ge hästen dropp som stimulerar tarmmotoriken.

I fall där man kan misstänka tarmlägesförändringar krävs kirurgiskt ingrepp. Det är ofta viktigt att upptäcka dessa fall tidigt då de snabbt försämras utan operation. Hästar med mycket kraftiga koliksymtom, som inte går att lösa med kramp- eller smärtlindrande mediciner, bör av djurskyddsskäl opereras eller avlivas.

Vi opererar ungefär 100 hästar med koliksymtom varje år. Av dessa blir den största delen helt återställda. Naturligtvis beror det på graden av skador i hästens tarmar. Prognosen för tillfrisknande är bäst om veterinären endast behöver lägesrätta och tömma tarm på gas. Behöver veterinären ta bort del av tarm kan prognosen vara sämre.

 

Kan man förebygga kolik ?


De flesta hästar får kolik av det de äter. Du kan därför förebygga kolik genom att se till att Din häst alltid får foder av bra kvalitet.

Ge aldrig Din häst mögelangripet eller dammigt foder då det kan orsaka störningar i hästens normala tarmflora. Försök att ge Din häst foder på regelbundna tider och gärna mindre mängder fördelat på fler tillfällen.
Var försiktig vid foderbyten och vänj successivt in nytt fodermedel.

Avmaska enligt rekommendationer och se regelbundet över hästens tänder.

Glöm inte bort att friskt vatten är mycket viktigt. En häst ska ha tillgång till friskt vatten i riklig mängd. En fullstor häst dricker ungefär 30 liter per dag.
En del vattenkoppar som finns på marknaden ger inte tillräcklig mängd vatten per minut. Det kan bero på vattentrycket i Ditt stall eller på vattenkoppens ventil. Du kan själv mäta hur mycket vatten Din vattenkopp ger genom att ställa en stor hink under vattenkoppen. Tryck in trycket i en minut och mät sedan hur mycket vatten Du fick i hinken. Vi rekommenderar 10-20 liter / minut för hästar.

 

Fakta från: regionhästsjukhuset strömsholm

 


Pretty fick kolik!
Datum: 2010-09-17 Tid: 20:52:19
Pretty fick kolik igår inatt!
fick gå men henne 4.a gånger inatt. Gick sista gången med henne vid ca kl 2.00 på natten men efter redan andra gången jag gick med henne släppte det så det var en lindrig kolik! antagligen har hon ätit någonting i hagen. Hon var helt normal på dagen och åt sin frukost ,slängde i sig maten som vanligt typ :D sen släppte vi ut dom.

När dom skulle gå in på kvällen fick jag ett samtal av tjejen som äger stallet där jag står att hon såg lite hängig ut å inte ville ha maten och trampa runt, hennes häst hade haft kolik en gång så hon sa att hon misstänkte det då det var samma täcken. så jag åkte såklart direkt till stallet.

När jag kom dit testade jag att ge henne lite mat men hon vände bara bort huvudet. Sen trampade hon runt runt runt i boxen,men hade ändå bajsat lite och kissat. efter att ha gått med henne 2 gånger bajsade hon på promenaden och släppte på trycket =) och när vi kom tillbaka till stallet efter ca 20min så ville hon mer än gärna äta och dricka! gick ändå 2 gånger till med henne för att vara på den säkra sidan!

Har haft extra koll på henne idag och hon är helt återställ :D känns jätte skönt! så idag fick hon vila hela dagen och gå in lite tidigare så hon får sova ut ordentligt inatt för imorgon blir det helt som planerat hoppträning!

Ska lägga in ett inlägg om kolik för er som inte vet var det är eller vill veta mera om det:)

Kram Essy

Täcke Nr 3 från hööks
Datum: 2010-09-16 Tid: 16:47:57
Täcke nr 3:(fodrat regntäcke thermo master)


Kram Essy

Täcke Nr2 från hööks
Datum: 2010-09-16 Tid: 10:29:25
Täcke Nr 2: (flecetäcke showmaster)


Kram Essy

förra helgens hopp i hagen;)
Datum: 2010-09-15 Tid: 21:30:56



plus lite barbacka ridning i regnet:P
Snyggaste stilen eller?:P kämpade för att hålla mig kvar när hon travade;)


Kram Essy

Hööks
Datum: 2010-09-15 Tid: 21:11:57
Lite nyshoppat från hööks för min del elelr man kanske ska säga för prettys del:P
köpt 3nya täcken som jag tänkte visa upp här i bloggen<3
täcke nr 1:
showmaster stalltäcke(blankyta så spån eller liknande inte fastnar) 129:-

kommer att visa ett täcke i varsitt inlägg;)

Kram Essy

OBS!
Datum: 2010-09-15 Tid: 18:55:35
N Y  D E S I G N  P Å  V Ä G !
Därav kaoset på bloggen ...


Big update!
Datum: 2010-09-12 Tid: 16:44:10

Äntligen har jag min dator! Förlåt för väldigt dålig uppdatering från både min och Essys sida. Jag har som sagt inte haft min dator och Essy internet är inne på lagning så hon har inte heller kunnat blogga. Men nu ska det bli bättring på det, jag börjar med en stor uppdatering från de dagarna ni missat;

Torsdag v. 35
Som jag skrev då så hoppade jag & Julia Merre. Jag skulle vara lite tränare, haha, men jag hade lite problem med det ... Kändes som jag inte hade någonting att säga till om XD Men det var roligt och han hoppade på fint och jag tog faktiskt mod till mig och hoppade 90 cm! ;D Stolt över mig själv, då jag är rätt hopprädd/höjdrädd och Sigge var egentligen den ända häst jag litade så pass mycket på att jag vågade hoppa högt. Men nu börjar det släppa med Merlin också! <3 Jag hade lånat min storebrors system kamera så vi fotade även en massa! Först lite porträtt bilder på Merre (och oss på några) och sen när vi hoppade. Jag fotade även de andra hästarna i hagen och när Julia gosade och busade med Patron. Lägger upp någon bild här, men resten finns på min bilddagbok (som heter mackvack)!

 

Foto; Julia (www.ponniiepower.blogg.se)



Foto; Julia (www.ponniiepower.blogg.se)

Fredag v. 35

Duktig som jag är glömmer jag mina ridskor i stallet och eftersom jag skulle tävla på söndag så var jag tvungen att åka och hämta de. Så Julia och jag bestämmer oss för att åka dit tillsamans och även hjälpa Jenny lite. Jag fick rida Tommy eller Börje som han kallas (haha), det gick jätte bra måste jag säga! Han är en unghäst som Jenny köpte för ett tag sedan, tyvärr så måste det ha hänt något med honom hos de andra ägarna så när Jenny skulle rida vart han hel vild och bockade av henne. Därför fick jag skritta några varv på volten medans Jenny hade honom i grimskaft. Inga bockningar eller påhitt!

Tommy
Foto; Jag

Lördag v. 35

Böt dag med Julia eftersom jag skulle tävla på söndagen och hon skulle bort idag. Red dressyr på banan och han var helt jäkla underbar! o: Tror aldrig han varit så fin, underbar form och tempo hela tiden, riktigt sög neråt på bettet och jobbade på med hela ryggen! Grymt asså, shit <3 Synd att ingen fotade :/


Söndag v. 35

Var med i Dressyr KM på ridskolehäst! (: Jag tyckte det gick bra, bedömnigen sa något annat, så ingen placering. Tog massa kort, hehe, men även här hamnar de på min bdb! ;)

Mumrik & Jag
Foto; Mamma

Efter KM drog jag och mamma till Lag SM i Fälttävlan. Jag tog ännu en gång massa kort, men ni kanske kan lista ut vart jag lägger upp de om någon är nyfiken? ;) Var jätte roligt iaf och jag fattar inte hur man vågar hoppa så jäkla höga hinder när de är fasta! Och då var det här ändå en rätt låg klass!

Foto; Jag

Måndag v. 36

Drog ut till stallet direkt efter skolan och red först Pokémon. En häst som är inakorderad där Merre står. Väldigt härlig häst, men gud så tung, haha, var helt slut i armarna efter.

Pokémon

Foto; Jag

 

Sen red jag Merre. Red ut i skogen och galopparbetade. Han tyckte det var väldigt roligt, men han höll ändå ett lagom tempo så jag var jätte nöjd med honom. Red i intervaller och försökte kort och länga, han tyckte det var rätt jobbigt lillen <3

Sen red jag Börje igen. Och ja, man kan väl säga att det inte riktigt gick lika bra som sist. Han bockade av mig två gånger. Första gången hade jag precis hoppat upp och vi skrittade fram kanske 5 meter och sen gjorde han världens högsta bock bara rätt upp, skit snabbt och jag var inte ett dugg beredd så jag flög ju såklart av. Sen hoppade jag upp igen och då tog Jennys kille honom. Jag han typ sätta mig och klappa honom lite innan han drog i väg i världens galopp, jag höll i mig i både man och halsring och jag måste faktiskt säga att jag höll mig kvar rätt länge, men sen tappade Thomas linan och han då drog han upp på vägen, så då gav jag upp och åkte ännu en gång av. Slog i armbågen (som vart helt blå), min höft (så jag knappt kunde gå dan efter) och min käke. Sträckte även vaden. Men det är sånt man får ta som ryttare ;)

Efter alla avramlingar så vart det lite bråttom eftersom jag skulle på hoppträning. Så vi stressade iväg till den trots mina skador. Hoppade snälla Tjalle (<3) och det gick jätte bra! :)


Onsdag v. 36

Åkte ut till stallet för att hjälpa Jenny lite. Vi har börjat om helt från början med Börje nu. För att han ska få mer förtroende för människor. Så fixade lite med honom (stallhantering). Efter det hjälpte jag Jenny att mocka ur en box och sen kom Julia och skulle hoppträna för Jenny. Så jag fotade och hjälpte till att flytta lite bommar (:
Sen fotade jag även Jenny när hon red Goldie.


Julia & Merlin
Foto; Jag

Jenny & Goldie

Foto; Jag

Torsdag v. 36

Red Merre. Körde lite allmän NH dressyr. Gjorde som en grind av en longerlina och två hinderstöd som jag tränade att öppna från hans rygg. Mest för att han skulle lita mer på mig och för att göra något annorlunda. I början tyckte hand det var jätte läskigt men sen gick det riktig bra! (:

 

 




Dålig uppdatering
Datum: 2010-09-07 Tid: 08:13:54
Har varit väldigt dålig uppdatering från min sida, tyvärr ... :/
Skolan har ju dragit igång och det tar upp mycket av min tid. Plus att jag inte har min dator, lånar av alla möjliga i min familj, eftersom min inte funkar!
Men jag ska försöka (så fort jag har min dator) att sammanfatta tiden ni missat :)


säljer min hoppsadel
Datum: 2010-09-06 Tid: 20:32:16
Ska sälja min hoppsadel av märket bates! den är superskön men passar inte pretty något bra tyvärr:(
köpte den helt ny på till häst i marieberg för ca 14 000kr, kvitto,garanti och information om sadeln finns kvar den har även ett personligt nr om man vill få den försäkrad:)!
om någon är intresserad så får den gärna slänga in en komentar i det här inlägget eller maila mig på [email protected] för mer information mm;)
Den är bara använd några gånger då den inte passar bra på pretty,toppen skick:)!
det som ingår är sadel med tillbehör (sadeldkydd,två olika flyttbara stöd)






hoppträning med pretty igår
Datum: 2010-09-05 Tid: 20:35:28
hoppade lite med pretty igår i hagen och på en hoppstig gick jätte bra men oj vad taggad och stark hon var!:D
blev tyvärr inga bilder denna gång. red på gärdet idag blev ngra bilder där så laddar upp dom senare;)

Hoppträning med Merlin
Datum: 2010-09-01 Tid: 20:02:17
Imorgon ska jag och Julia (den andra medryttaren) hoppträna Merlin lite :D Jag ska leka tränare och såklart hoppa honom lite också, hehe! <3

Har klurat ut en riktigt svår bana som passar för både uppvärmning och huvudmoment som jag ska träna Julia i, så hon kommer få jobba ordentligt med mig som tränare + denna bana ...