Bett
Datum: 2011-01-04 Tid: 21:34:07


Här kommer lite info om olika slags bett dock inga egna åsikter - bara fakta, enjoy!

Kandar
Kandarbettet är ett bett som används mest i dressyr. Från medelsvår B och uppåt är kandaret obligatoriskt vid dressyrtävling. Kandar är en kombination av bridongbett (ett smalt tränsbett) och ett stångbett med en kindkedja man har en varsin tygel till båda betten.

( Emma: ) Hittar ingen fakta om kandarets verkan, men som jag tror så samlar/bromsar man med stången och svänger/ställer med bridongbettet. Rätta mig om jag har fel ;)


Hackamore

Hackarmore är ett skarpare bettlöst alternativ om man har en häst som inte kan gå på bett (för att den inte trivs eller av annan orsak). Det har två skänklar som ger hävstångs effekt och en kedja/rem under käken. Ser lite ut som en nederdel av en grimma. Desto längre skänklar desto mer hävstångs effekt. På ponnytävlingar är det bara tillåtet med hackamore med korta skänklar, ett så kallat ponnyhack (bild).

Hackarmoret har alltså hävstångs effekt och lägger stort tryck på nosen på hästen. Detta bett ska bara användas av erfarna ryttare då nosbenet kan gå av om man drar för hårt i tygeln. Det är därför också viktigt att man inte sätter hacket för långt ner eftersom nosbenet blir tunnare ju längre ner = lättare att bryta det.


Gag



Gagbett är ett hissbett, alltså ett lyftande bett. Tränset sidostycken löper genom hål i bettringarna (se bild) och tyglarna fästes sedan i en ring längst ner i sidostycket. Förövrigt ser det ut som ett vanligt tränsbett.

När man tar i tyglen läggs ett tryck på hästens nacke samtidigt som bettet verkar som ett vanligt tränsbett.
Nå vad tycker ni? :D Mer sånna här inlägg? Förslag på andra bett ni vill läsa om?


Kommentarer
Skrivet av: Bee

sv; tack så mkt <3

Datum: 2011-01-05 Tid: 02:33:59
URL: http://beautymadeleine.com

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din blogg/hemsida:

Kommentar:

Trackback